Går inn for turisttog i Norge: – Et kinderegg

Går inn for turisttog i Norge: – Et kinderegg

Norges første kommersielle togruter kan bli en realitet

Norge kan snart få sine første kommersielle togruter, noe som åpner for spennende muligheter innen opplevelsesreiser og miljøvennlig turisme. Norientexpress, et nytt selskap som har fått mye oppmerksomhet fra investorer, planlegger å tilby eksklusive togreiser på norske jernbaner. Dette kommer som et kinderegg, med en kombinasjon av Norges naturlige skjønnhet, miljøvennlighet og økende etterspørsel etter bærekraftige reisealternativer.

Lederen for Norientexpress, Per Lindøe, ble inspirert av kommersielle togruter som allerede finnes rundt om i verden og ønsket å bringe konseptet til Norden. Etter å ha gjennomført en undersøkelse i ti forskjellige land, fikk han positive tilbakemeldinger som styrket troen på prosjektets levedyktighet.

Norientexpress retter seg primært mot internasjonale kunder, spesielt de som er opptatt av miljøvennlige reisealternativer. Lindøe påpeker at tyskere for eksempel er dobbelt så opptatt av miljøvennlige feriereiser som nordmenn. Derfor ser selskapet et stort potensial i å tilby miljøvennlige opplevelser i norsk natur til denne målgruppen.

Selskapet har allerede planlagt sin første tur, som skal gå fra Bergen til Trondheim via Lillestrøm i oktober neste år. Turen vil vare i seks dager, og Norientexpress har allerede investert i to elektriske tog. De har også inngått et samarbeid med paraplyorganisasjonen “De Historiske AS”, som består av hoteller og spisesteder, for å sikre høy kvalitet og unike opplevelser under reisen.

For å sikre en vellykket gjennomføring av prosjektet har Norientexpress fått med seg investorer som Validé Invest II, et fond som inkluderer DSD, T.D. Veen og Nysnø, statens klimainvesteringsselskap. I tillegg har de et samarbeid med SJ Norge AS, et selskap som allerede driver flere togstrekninger i Norge, for å være driftspartner for prosjektet.

Før Norientexpress kan realiseres, må selskapet få godkjenning fra Bane Nor, som er ansvarlig for drift av jernbanenettet i Norge. Planen er å få toget til å gå ukentlig gjennom hele året, og valget av Bergensbanen og Dovrebanen som ruter skyldes deres elektrifisering og den internasjonale anerkjennelsen de har fått som noen av verdens vakreste jernbanelinjer.

Selv om noen bekymrer seg for at det norske jernbanenettet allerede er overbelastet, har Norientexpress klart å finne ledige plasser i rutetabellene. Dette gir muligheten til å utnytte eksisterende ressurser uten å påvirke rushtrafikken. Bane Nor understreker at gods- og passasjertransport prioriteres over kommersielle tog ifølge jernbaneforskriften, men Norientexpress vil tilpasses for å minimere forstyrrelser og sikre at trafikken går jevnt for seg.

Norientexpress har som mål å starte opp høsten 2024 og er ivrig etter å tilby en unik og bærekraftig opplevelse for turister som ønsker å utforske Norges fantastiske landskap på en miljøvennlig måte. Med en kombinasjon av spektakulær natur, komfortable tog og førsteklasses tjenester ser fremtiden lys ut for Norientexpress og deres visjon om å bringe kommersielle togruter til Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *